Wat is oedeem?

Oedeem is een ophoping van vocht in (een deel) van het lichaam. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen, waarbij het lymfestelsel onvoldoende functioneert of beschadigd raakt. Bijvoorbeeld na de behandelingen van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of een operatie, waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of worden beschadigd. Dan noemen we het secundair lymfe-oedeem. Ook kan het aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfe-oedeem genoemd. De klachten van oedeem manifesteren zich als pijn, een vermoeid gevoel, een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, toename van de omvang van het lichaamsdeel en/of het ontstaan van een bewegingsbeperking in het desbetreffende lichaamsdeel.

Behandeling door de oedeemfysiotherapeut

Tijdens de behandelperiode wordt, afhankelijk van het type oedeem en afhankelijk van de klachten, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast besteden we tijd en aandacht aan de huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandeling en behandelperiode.

Behandeltechnieken:

  • Manuele lymfedrainage
    Techniek gericht op het stimuleren van de afvoer van het lymfevocht en op het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfeklieren.
  • Compressietherapie
    Door middel van zwachtelen, bandageren of compressiemateriaal zoals therapeutisch elastische kous (TEK) wordt de werking van het lymfesysteem bevorderd.
  • Oefentherapie
    Oefentherapie is gericht op het verbeteren van mobiliteit en het opheffen van een eventuele bewegingsbeperking. Daarnaast kunnen bewegen, mobiliteitsoefeningen en ademhalingsoefeningen afvoer van lymfevocht bevorderen en oedeem verminderen. Ook het trainen van grote spiergroepen helpt in het verbeteren en onder controle houden van oedeem.
  • Voorlichting
    Voorlichting over de aandoening, het beloop en het omgaan met deze klachten. Daarnaast ook voorlichting over de huidverzorging.
  • Lymfetaping
    Door het gebruik van specifieke tapetechnieken met medical taping kunnen we de afvoer van lymfevocht bevorderen.
  • Zelfmanagement
    Het aanleren van technieken en oefeningen om zelf controle over de klachten te kunnen houden en daarnaast ook het ontstane resultaat van de therapie te behouden.