Babymassage

Als kinderfysiotherapeute binnen Maatschap Fysiotherapie Werkendam, zie ik (Lonneke van der Sluijs) al jaren veel baby’s en merk ik dat het voor ouders/ verzorgers erg leuk is om iets ter ontspanning met je baby te kunnen doen. Dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om een cursus babymassage te gaan aanbieden bij ons in de praktijk.

Babymassage is een manier van aanraking om je baby troost, geborgenheid en ontspanning te kunnen bieden. Intensief contact met je baby is belangrijk voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Baby’s herkennen al snel de geur, stem en handen van de ouder(s)/ verzorger(s).

Voor zowel de ouder/ verzorger als de baby kan babymassage veel positieve effecten op de lichamelijke en emotionele ontwikkeling geven, zoals:

  • stimuleren van de (senso)motorische ontwikkeling en de groei van de baby
  • verbetering van het slaapgedrag
  • bevorderen van spijsvertering, met als doel vermindering van darmkrampjes en stimuleren van de groei
  • vermindering van huilen
  • leren herkennen van de lichaamstaal van de baby
  • ontspannen van het lichaam
  • zorgen voor een betere/ veiligere hechting

Voor wie is babymassage bedoeld?

Ik leer de babymassage aan bij baby’s vanaf zes weken tot ongeveer negen maanden (kruipleeftijd), samen met één ouder/verzorger.
Een regelmatige massage heeft een gunstige uitwerking voor baby’s die last hebben van klachten als darmkrampjes, veel huilen, overstrekken en/of onrust door spanning of gevoeligheid. Voor baby’s die (te) vroeg geboren zijn, moeilijk eten of moeilijk slapen, is massage extra prettig.
Ook voor jezelf is het na even oefenen heerlijk ontspannen om via deze weg het contact met je baby te verdiepen. Een ontspannen moment in een vaak hectische en indrukwekkende tijd.

Cursus babymassage

Groep

De cursus wordt gegeven in een kleine groep, je leert je baby te masseren volgens de Shantala methode. In vier lessen van ongeveer 75 tot 90 minuten leer je alle technieken om het hele lichaam van je baby te masseren.
De cursus is concreet van opzet: alles wat je leert, kun je direct toepassen. Ik doe de technieken voor op een pop, jij masseert zelf je baby.
Naast de babymassage en vele praktische tips, staat er in iedere bijeenkomst ook een thema centraal, zoals voorkeurshouding, mijlpalen of de zintuigen.
Waarschijnlijk zal de groepscursus in eerste instantie op vrijdag worden gegeven, maar andere dagen zijn in overleg ook mogelijk.
Prijs: € 140,- voor vier lessen, inclusief olie en een reader met alle massagetechnieken.

Individueel

Volg je liever geen cursus in een groep? Dan bestaat er de mogelijkheid om de massagetechnieken één op één te leren. Je leert je baby te masseren volgens de Shantala methode. In twee of drie lessen van ongeveer 60 minuten leer je alle technieken om het hele lichaam van je baby te masseren. De lessen kunnen bij jullie thuis gegeven worden, of in de praktijk op maandag, woensdag of vrijdag.
Prijs: € 65,- per keer, inclusief olie en een reader met alle massagetechnieken.

Opfrisles

Wanneer je de hele cursus babymassage al een keer bij mij hebt gevolgd, is het mogelijk om een opfrisles te volgen. In ongeveer 45 minuten zullen één op één alle eerder aangeleerde technieken worden herhaald.
Prijs: € 50,- inclusief olie.

Meer babymassage ideeën

Cadeau: Het is mogelijk om een cursus babymassage cadeau te geven, bijvoorbeeld aan aanstaande ouder(s) of grootouder(s).
Grootouders: Ben je op zoek naar een mooi cadeau voor oma of opa, omdat ze altijd oppassen op jullie kindje? Ook voor grootouders is het een geweldige ervaring om via masseren contact te hebben met hun kleinkind.
Eigen groep: Is er sprake van een geboortegolf binnen de vriendenkring? Of heb je een leuke groep van de zwangerschapsgym? Het is mogelijk om zelf een groep samen te stellen. Samen kunnen we dan kijken naar een dag en tijdstip om de cursus te volgen.
Beide ouders: Wanneer jullie het leuk vinden, kunnen jullie samen een cursus babymassage volgen met jullie baby. Dit kan in de praktijk, maar ook aan huis behoort tot de mogelijkheden. Eén ouder oefent de massagebewegingen op jullie baby, de ander doet de bewegingen mee op een pop. Een gezellig en leerzaam samen zijn met het gezin.

Overige informatie

Bij de cursus krijg je een reader om alle informatie in te verzamelen en een flesje olie, zodat je thuis meteen aan de slag kunt.
Informeer bij je zorgverzekeraar, soms wordt een deel van de cursus vergoed.

Wil je meer informatie over de babymassage, de prijzen of twijfel je of de cursus geschikt is voor je baby? Neem dan gerust contact met me op, dan kunnen we diverse mogelijkheden bespreken. Dit kan via het contactformulier op de website, per e-mail: lonneke@fysiowerkendam.nl of per telefoon 0183-504454